14. august 2024

Bratislavský rezidenčný trh: Ceny bytov stúpli, ponuka klesla o 10 %

Autor HERRYS
Bratislavský rezidenčný trh: Ceny bytov stúpli, ponuka klesla o 10 %

Ponuka mierne poklesla, cena naďalej rastie. 
Od začiatku aktuálneho roka cena za m2 stúpla už o 100 € čo je 2,69%. 
Bratislava – Staré mesto dominantne prekonala hranicu 5000 €/m2 a je na vzostupe už tretím mesiacom po sebe. 
Aktuálne je priemerná cena všetkých bytov v Bratislave na hodnote 3.809 €/m2  
Aktuálne je v ponuke 3796 bytov. Tretinu tvoria novostavby, najväčšiu časť ponuky tvoria 3izb byty.

Najnovšie údaje RK Herrys o vývoji na rezidenčnom trhu za mesiac júl 2024 ukazujú, že trh s bratislavskými nehnuteľnosťami pokračuje v pozitívnom trende, s miernym poklesom ponuky bytov a rastúcimi cenami, ktoré od začiatku roka stúpli o 2,69 %. Priemerná cena všetkých bytov v Bratislave dosiahla 3.809 €/m². Jednu tretinu z ponuky na trhu tvoria novostavby, najväčší podiel predstavujú trojizbové byty.

Filip Žoldák, spolumajiteľ realitnej kancelárie Herrys k situácii na bratislavskom rezidenčnom trhu uvádza: „Cena nehnuteľností v Bratislave pol roka rastie, zatiaľ čo ponuka klesla. S víziou nižších úrokových sadzieb sa zvyšuje záujem kupujúcich, ktorí sú ochotní akceptovať ponukové ceny.“
Mierny pokles ponuky, rastúce ceny

V mesiaci júl 2024 zaznamenal bratislavský rezidenčný sekundárny trh pokles ponuky nehnuteľností o 10% v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom. Pričom v medziročnom porovnaní je dnes v ponuke o 1000 bytov menej. 

Ceny naďalej stabilne rastú. V júli bola priemerná cena nehnuteľností v Bratislave 3.809 €/m². Od začiatku roka tak vzrástla o 100 €. 

„Rast ceny môže byť výsledkom vyšších ponukových cien repredávaných nehnuteľností v lukratívnych projektoch a lokalitách, taktiež však evidujeme rýchlejšie rozhodovanie kupujúcich a akceptáciu ponukových cien bytov,“ hovorí Filip Žoldák z RK Herrys. 

Najväčší rast pritom zaznamenáva Bratislava – Staré Mesto, kde cena od začiatku roka vzrástla približne o 10% a presiahla hodnotu 5.000 €/m2.

Trend správania kupujúcich

Kupujúci sa dnes sa prestali obávať možného poklesu cien nehnuteľností, zvýšili sa ich príjmy a začali akceptovať úrokové sadzby hypoték. To sa prejavilo na rýchlosti predaja jednotlivých ponúk. Znížila sa priemerná doba inzerovania nehnuteľností a počet obhliadok potrebných na predaj bytu.

 

Rôznorodosť ponuky – novostavby a trojizbové byty na čele

Ponuka je v súčasnosti atraktívna, avšak s klesajúci trendom. Aktuálne zahŕňa 3.796 bytov, pričom tretinu z nich tvoria novostavby. Najväčší podiel v ponuke predstavujú trojizbové byty. Viac ako polovicu dopytu tvoria záujemcovia o vlastné bývanie. 

„Vidíme, že ceny rastú, ponuka sa postupne zmenšuje a preto kúpa nového bývania dnes môže byť najvýhodnejšia na dlhé obdobie dopredu nielen z hľadiska ceny ale aj z hľadiska možnosti výberu,“ uzatvára Žoldák.