29. máj 2024

Dopyt po nových bytoch sa odrazil od dna a už druhý kvartál po sebe rastie, najväčší záujem je o dvojizbové novostavby

Autor HERRYS
Dopyt po nových bytoch sa odrazil od dna a už druhý kvartál po sebe rastie, najväčší záujem je o dvojizbové novostavby
  • Počet predaných nových bytov stúpol oproti rovnakému obdobiu v minulom roku o viac než 100 %.
  • Zvýšil sa aj priemerný vek kupujúceho s požiadavkou na väčší podiel vlastných zdrojov.
  • Sekundárny trh po 4 mesiacoch opäť na vzostupe.
  • Ponuka na trhu s prenájmami narástla, v apríli bola priemerná cena prenájmu v Bratislave 1023 €.

Pozitívny sentiment vyplývajúci z vízie znižovania úrokových sadzieb, spolu s dosiahnutím cenového dna v oblasti predaja nehnuteľností, povzbudili kupujúcich aj predávajúcich. S rastúcim dopytom začínajú pomaly rásť ceny nehnuteľností a rozširuje sa aj ponuka. 

Podľa dát RK Herrys je aktuálne na trhu novostavieb v hlavnom meste v ponuke 3 124 bytov v 104 projektoch. Najväčšia ponuka je v kategórii dvoj- a trojizbových bytov, ktoré tvoria až 71 % ponuky (viac ako 2 200 bytov).

Predaj nových bytov stúpa, najväčší záujem je o 2+kk

Počet predaných nových bytov stúpol oproti rovnakému obdobiu v minulom roku o viac než 100 %. V porovnaní s koncom roka 2023 stúpla predajnosť až o 60 %.

Predaj nových bytov stúpol aj v porovnaní s priemerom za posledné dva roky. Najviac nových bytov sa predalo v kategórii 2+kk, avšak dopyt nekopíruje celkom ponuku. 

„Najväčšiu skupinu kupujúcich tvoria záujemcovia o vlastné bývanie, t. j. záujemcovia, ktorí sa sťahujú z menšieho do väčšieho alebo naopak, alebo zo staršieho do novšieho. Z trhu sa na určitý čas vytratili investori, keď sa zastavil rast cien, ale evidujeme ich postupný návrat a zvyšovanie dôvery v investíciu do nehnuteľností s víziou znižujúcich sa sadzieb úverov. Zvýšil sa aj priemerný vek kupujúceho s požiadavkou na väčší podiel vlastných zdrojov. Častokrát je kupujúcim záujemca, ktorý zároveň predáva starší byt, a z jeho predaja financuje kúpu nového,“ vysvetľuje Filip Žoldák, spolumajiteľ v RK Herrys.
Aktuálne ceny nových bytov v Bratislave

Cena nových bytov v Bratislave medziročne stúpla vo všetkých okresoch, okrem Bratislavy V, pričom priemerná cena vzrástla o 5,5 %. Najvýraznejší nárast cien eviduje Staré Mesto. Za ním nasleduje druhý obvod Bratislavy, do ktorého patria mestské časti Ružinov, Vrakuňa a Podunajské Biskupice. Priemerná cena nových bytov je aktuálne na úrovni 4.105 eur/m2 bez DPH.

Priemerná cena bytov v projektoch, ktoré zaznamenali predaj, je na úrovni 4 000 eur/m2 bez DPH. Byty, ktoré do ponuky pribudli, sa pohybujú na úrovni priemernej ceny. Najlacnejšie byty v ponuke sú za menej ako 2 500 eur/m2 bez DPH.

Analýzu aktuálnej situácie na trhu s novostavbami pripravuje realitná kancelária Herrys v spolupráci s portálom sledujbyty.sk.

Ideálny čas na kúpu 

Súčasný predaj, resp. nákup novostavieb je ešte motivovaný rôznymi benefitmi, marketingovými akciami alebo zľavami. Zvyšujúci sa počet nepredaných dokončených bytov je motiváciou pre developerov ustupovať zo svojich pozícií a priestorom pre dohodu s potenciálnym kupujúcim. 

„Široká ponuka nových bytov, ako aj zásoba nepredaných bytov v Bratislave je ideálnou príležitosťou pre kupujúceho či už z hľadiska kvality ponuky, vývoja cien, alebo možností financovania,“ dodáva Filip Žoldák.
Stúpajú aj ceny starších bytov

Oživenie trhu s nehnuteľnosťami potvrdzuje aj to, že sa opäť pozvoľna dvíhajú ceny starších bytov. Cena za m² sa momentálne pohybuje na úrovni septembra minulého roka. Medziročne síce klesla o 1,4 %, avšak v súčasnosti zaznamenávame stúpajúci trend a aktuálne je na hodnote 3 679 eur za m². V štvrtom bratislavskom obvode cena za m² stúpla o 1,7 % na 3 417 eur a v Bratislave I klesla takmer o 1 % na 4 689 eur za m². Šírka ponuky ostáva ustálená na úrovni zo začiatku tohto roka, aktuálne je v ponuke 3 780 starších bytov. 

V druhom obvode Bratislavy sa predáva najviac bytov, čo vyplýva aj z faktu, že je tu najväčšia ponuka starších bytov a do tohto obvodu spadá aj stabilne príťažlivý Ružinov. Priemerná cena bytov je tu najvyššia po štandardne najdrahšom Starom Meste. Najlacnejšie byty sa dajú nájsť v štvrtom (BA IV) a piatom (BA V) obvode.

Sekundárny trh zaznamenal v ponuke bytov na prenájom len mierny nárast

Priemerná cena prenájmu sa medzimesačne zvýšila o 2,2 %, čo je približne 23 eur. Vrátila sa tak na úroveň zo začiatku tohto roka. V apríli bola priemerná cena prenájmu v Bratislave 1 023 eur. Cena za m² medziročne najvýraznejšie stúpla v treťom bratislavskom obvode, a to o 11 %, z pôvodných 11,60 eur za m² na 13,10 eur za m². Ponuka bytov na prenájom v Bratislave III dlhodobo klesá a momentálne je najnižšia od januára roku 2023, voľných bytov na prenájom je tu v súčasnosti len 217. Rozširuje sa naopak ponuka v Petržalke, kde sa počet bytov na prenájom zvýšil o 8,5 % a v dostupných je momentálne 234 bytov. Ponuka ostáva ustálená a po marcovom výkyve sa opäť vrátila na úroveň zo začiatku tohto roka. Celkovo je v ponuke na prenájmom aktuálne 1 893 bytov.

„Z hľadiska posledných dvoch rokov možno hovoriť o zvýšenom dopyte po nájomnom bývaní, kde sa odráža najmä dostupnosť financovania vlastného bývania. Na tomto trhu  v porovnaní s novostavbami a predajom na sekundárnom trhu, naopak, ponuka klesla na polovicu a ceny vzrástli aj o 30 %,“ konštatuje Filip Žoldák.