16. august 2024

Priemerná cena prenájmu v rezidenčnom segmente v Bratislave medziročne vzrástla o 163 €

Autor HERRYS
Priemerná cena prenájmu v rezidenčnom segmente v Bratislave medziročne vzrástla o 163 €
  • V júli bola priemerná cena prenajímaných nehnuteľností v rezidenčnom segmente v Bratislave 1133 € bez energií., tá medziročne narástla o takmer 16,8%, t.j.  o 163 €.
  • Od začiatku roka 2024 cena stúpla na takmer 14 €/m2.
  • Pri bytoch v novostavbách je priemerná cena 1237 € za mesiac, pri starších bytoch je to ale 1021 € za mesiac.
  • Aktuálna ponuka bytov k nájmu je 1562 ks.

Údaje spoločnosti HERRYS o trhu s rezidenčnými nehnuteľnosťami na prenájom v Bratislave poukazujú na pretrvávajúci pokles ponuky bytov a dlhodobý rast cien. Priemerná cena prenájmu dosiahla hodnotu 1133 € mesačne bez energií, čo predstavuje medziročný nárast o 16,8 %, teda o 163 €.

Najvyšší nárast cien v medziročnom porovnaní bol zaznamenaný pri väčších bytoch. Priemerná výška mesačného nájomného 4-izbových bytov vzrástla o 28 % a 5-izbových bytov o 22 %. Pri 1-izbových a 2-izbových bytoch sa priemerné mesačné nájomné zvýšilo o 10 % a 19 %, 3-izbové byty zaznamenali nárast výšky nájomného o 18 %.

Rozdiely v cenách mesačného nájomného sú zreteľné aj medzi novostavbami a staršími bytmi. Priemerná cena prenájmu v novostavbách je 1237 € bez energií, zatiaľ čo pri starších bytoch sa pohybuje na úrovni 1021 € mesačne bez energií.

Nárast cien najmä u väčších bytov (4- a 5-izbových) naznačuje, že rodiny a väčšie domácnosti sú ochotné zaplatiť viac za prenájom kvalitnejšieho bývania. To vytvára mimoriadne priaznivé podmienky pre tých, ktorí zvažujú nákup investičných nehnuteľností. S rastúcimi cenami prenájmov a dlhodobo klesajúcou ponukou majú dnes príležitosť zabezpečiť si stabilný výnos.

Filip Žoldák zo spoločnosti HERRYS k situácii s bytmi na prenájom uvádza: „Sentiment na trhu sa zlepšuje vďaka znižovaniu úrokových sadzieb a vracia sa aj dôvera v kúpu investičných nehnuteľností na prenájom. Myslím si, že dopyt po nehnuteľnostiach pretrvá s predpokladom postupného rastu, vďaka čomu budú zároveň v čase rásť aj ceny. Už dnes registrujeme pozitívny trend v náraste ceny tretí mesiac po sebe.“