19. august 2024

So zdražovaním nehnuteľností sa pomaly zužuje ich výber. Dopyt bude rásť spolu s cenami, hovorí pre HN expert

Autor : Petra Uhráková, Hospodárske noviny
So zdražovaním nehnuteľností sa pomaly zužuje ich výber. Dopyt bude rásť spolu s cenami, hovorí pre HN expert

Posledné dva roky sa správy o vývoji realitného trhu začínali titulkami naznačujúcimi pokles, prepad či zlacňovanie. Synonymá, ktoré boli výsledkom ochladeného dopytu spojeného so zhoršenými podmienkami na hypotekárnom trhu, dlhodobo naznačovali nekončiace sa osekávanie cien nehnuteľností.

Mnohí analytici, ale aj bežní ľudia netrpezlivo vyčkávali, kedy urobí prvý krok ECB a konečne zatiahne brzdu úrokových sadzieb. Spotrebitelia tak sledovali vývoj a rátali so záverom, že do kúpy sa pustia, až keď sadzby na hypotékach klesnú. ECB pritom kľúčovú sadzbu v júni znížila o 0,25 percentuálneho bodu na 4,25 percenta.

Časom sa tak nálada zmenila a vyzerá to, že so stúpajúcim dopytom pomaly začali rásť aj ceny.

Cena rastie, ponuka klesá

Podľa realitnej kancelárie HERRYS, ktorá zverejnila najnovšie údaje o vývoji na sekundárnom rezidenčnom trhu v júli, sa bratislavskému trhu nehnuteľností naďalej darí, a to najmä z hľadiska rastu cien. Tie od začiatku roka stúpli o 2,69 percenta, respektíve o sto eur za štvorcový meter. Priemerná cena celej ponuky tak dosiahla 3 809 eur za štvorcový meter.

„Rast ceny môže byť výsledkom vyšších ponukových cien repredávaných nehnuteľností v lukratívnych projektoch a lokalitách, taktiež však evidujeme rýchlejšie rozhodovanie kupujúcich a akceptáciu ponukových cien bytov,“ uviedla kancelária.

Filip Žoldák, spolumajiteľ realitnej kancelárie HERRYS, pre HN vysvetlil, že nízka cena, ktorú sme zaznamenali pred koncom minulého a na začiatku tohto roka, začala rásť v dôsledku vyšších dopytov a predajov a aj zvýšenej pravdepodobnosti poklesu úrokových sadzieb v budúcnosti.

„Fakt, že ceny klesli na najnižšiu úroveň za posledné roky, motivoval kupujúcich, ktorí skutočne potrebovali kúpiť novú nehnuteľnosť, s víziou, že úroky v priebehu nasledujúcich 12 či 24 mesiacov klesnú,“ povedal Žoldák.

Úrokové sadzby k hypotékam najnovšie znížili aj niektoré slovenské banky. Nižšie úroky pritom v praxi často znamenajú aj opätovný nárast cien nehnuteľností. S víziou nižších úrokových sadzieb sa podľa Žoldáka zvyšuje záujem kupujúcich, ktorí sú ochotní akceptovať ponukové ceny. Podľa analýzy stúpli ich príjmy a rovnako začali akceptovať aktuálne hodnoty úrokových sadzieb. To sa následne prejavilo na rýchlosti predaja jednotlivých ponúk.

Podľa Žoldáka však hlavnou motiváciou nebolo očakávanie, že úrokové sadzby klesnú na konkrétnu úroveň. V tom prípade by museli spadnúť pod dve či jedno percento, čo je v horizonte nasledujúceho roka nereálne.

„Kupujúci skôr využili situáciu, keď ceny nehnuteľností klesli na najnižšiu úroveň za posledné dva roky. V nadväznosti na najnižšie ceny bola zároveň na bratislavskom sekundárnom trhu aj najširšia ponuka, z ktorej sa ešte stále dá dobre vyberať,“ pokračuje odborník.

Zvýšené predaje budú pokračovať

Podľa reportu tretinu ponuky na trhu tvoria stále novostavby. Najväčší podiel majú vo všeobecnosti trojizbové byty. Celková ponuka bytov však mierne klesla. V júli totiž zaznamenal bratislavský rezidenčný sekundárny trh pokles ponuky nehnuteľností o desať percent v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom. V medziročnom porovnaní je tak dnes v ponuke o tisíc bytov menej.

„Predpokladáme, že sa tieto byty predali, na základe vlastných skúseností, z ktorých je vidno, že trh ožil a predáva sa viac. Efektivita obhliadok sa zvyšuje a kupujúci dnes už akceptujú ponukové ceny, za ktoré sa inzeruje,“ hovorí Žoldák.

V súvislosti s postupným ožívaním realitného trhu a nárastom počtu transakcií odborník predpokladá, že trend zvýšených predajov bude pokračovať. Vidno to aj pri novostavbách, kde sa za polovicu tohto roka predalo rovnaké množstvo bytov ako za celý minulý rok.

„Sentiment sa zlepšuje, ľudia vnímajú vyhliadky znižovania úrokových sadzieb pozitívne a vracia sa aj dôvera v kúpu nehnuteľností na bývanie, aj spomedzi radov investičných klientov. Myslíme si, že dopyt po nehnuteľnostiach pretrvá a bude aj mierne rásť, vďaka čomu budú mierne stúpať aj ceny. Už dnes totiž rastú tretí mesiac za sebou,“ pokračuje odborník.

Posledný rast potvrdila aj kvartálna štatistika Národnej banky Slovenska . Z dát inštitúcie vyplynulo, že v druhom štvrťroku ponukové ceny nehnuteľností medzikvartálne mierne vzrástli o 1,6 percenta. Ide tak o prvé zvýšenie medzi štvrťrokmi od tretieho kvartálu 2022. Medziročne sa však čísla stále držali pod nulou, keď klesli o 1,3 percenta.

Priemerná cena nehnuteľností na štvorcový meter sa dostala na sumu 2 461 eur, čo je o 39 eur viac ako počas predošlého kvartálu. Priemerná cena bytov dosiahla v druhom štvrťroku 2 749 eur za štvorcový meter, čím medzikvartálne stúpla o 60 eur, respektíve o 2,2 percenta.