31. júl 2024

Tento byt by chcel každý. Ako sa býva v najmodernejšej novostavbe?

Autor SME.sk
Tento byt by chcel každý. Ako sa býva v najmodernejšej novostavbe?

Projekt Metropolis v bratislavskom downtowne už samotnou architektúrou a technologickým vybavením patrí medzi najkvalitnejšie novostavby v Bratislave. Kolaudačný proces sa spustí v najbližších týždňoch a už dnes sa možno pozrieť na zariadený vzorový byt.

Nemecká a talianska kvalita v každom byte
„Keď som do bytu prvýkrát vstúpila, nadchla ma jeho otvorenosť a pekné výhľady do okolia,“ hovorí architektka Miroslava Rozložník zo štúdia Compass Architekti, ktorá viedla realizáciu trojizbového vzorového bytu. „Dispozícia nehnuteľnosti je kompaktná, vstupný priestor primerane veľký, spálňa a izba ponúkajú dostatok úložných priestorov. Obývacia izba spojená s kuchyňou je dobre členená s oknami na dve svetové strany, takže pôsobí veľmi príjemne, otvorene a vzdušne.“

Pri zariaďovaní ocenila vysokú kvalitu a štandard vybraných prvkov, či už ide o drevené podlahy, veľkoformátové gressové obklady, dlažby, nadštandardne vysoké interiérové dvere s bezfalcovým kovaním, alebo vysokokvalitné okná. Obklady a dlažby pochádzajú z dielne popredných talianskych značiek, v prípade sanitárneho vybavenia zvolil developer osvedčené nemecké výrobky.

Milovníkov dizajnu potešia interiérové aj vstupné dvere od svetového výrobcu v štýlovej modernej verzii „bez prahu, ktoré developer zvolil pre tento projekt“. Zvyšok je otázka vkusu a výberu budúceho majiteľa.

Trendom sú oblé prvky

Dizajnérske riešenie vzorového bytu podčiarkuje celkový dojem otvorenosti a svetlosti bývania v Metropolise.

„Návrhom interiéru som chcela tento charakter podporiť. Mal mať v sebe vzdušnosť a ľahkosť, ale zároveň aj malú štipku luxusu mestského bývania.“

Tento účel splnili ľahké biele závesy, príjemné látky na sedacom nábytku či nenápadná vliesová tapeta v spálni. Teplé drevené prvky, ale aj trocha kontrastu v jednotlivých solitéroch zvýraznili celkový charakter priestoru.

Veľmi zaujímavo vyriešila architektka prepojenú kuchyňu s obývacou izbou. 

„Zvolila som trochu netypický tvar oblého kuchynského ostrova, ktorý odčleňuje a uzatvára kuchyňu. Vďaka krivkám vytvára lepší priestor na pohyb človeka. Navyše oblé prvky sú v poslednom období veľmi obľúbené.“
Nové technológie sú plusom aj pri zariaďovaní

Metropolis predstavuje top bývanie v Bratislave, a to nielen pre svoju lokalitu či kvalitu stavby, ale aj pre zelené technológie, ktoré vydržia desaťročia. Patrí medzi ne autonómna rekuperácia, ktorú môže každý byt ovládať samostatne, ale tiež stropné kúrenie a chladenie. Dá sa ovládať na diaľku a je prospešnejšie pre zdravie človeka. Z hľadiska dispozície je však podstatné, že nezaberá žiadne miesto na podlahe bytu.

„V priestore, kde nie sú vykurovacie telesá, máte ako architekt či dizajnér viac možností a zároveň krajšie vyznejú veľké okná. Majitelia určite ocenia, že v podlahových konvektoroch sa nezbiera prach,“ podotýka Miroslava Rozložník.

Tienenie proti slnku na oknách architektka navrhovať nemusela, súčasťou štandardu sú totiž predokenné žalúzie, ktoré sa dajú ovládať aj na diaľku prostredníctvom aplikácie.

Vonkajšie tienenie sa postará o súkromie a zároveň o pohodu bývania. V čase najväčších horúčav bude vo vnútri príjemne chladno aj bez klimatizácie. Okrem komfortu teda predstavuje výraznú úsporu.

Byty si ešte stále možno vyberať

Developer pritom nepodcenil ani okolie stavby. Park Metropolisu je navrhnutý podľa vzoru z Londýna a Paríža. Obyvateľom namiesto bežného trávnika s preliezkami ponúkne rôzne súkromné zákutia. Zároveň sa postará o príjemný pohľad z okien či balkónov. 

Väčšina bytov v Metropolise má už svojich nových majiteľov, ale developer si niektoré z tých najatraktívnejších ponechal až na poslednú fázu predaja. Možno si teda stále vyberať a zohľadňovať predstavy jednotlivých záujemcov týkajúce sa či už veľkosti, umiestnenia alebo orientácie nového bývania.