19. jún 2024

Zvonku extravagancia, zvnútra kvalita. Metropolis je vo finálnej rovinke, odhaľuje definitívnu podobu

Autor YIM.BA
Zvonku extravagancia, zvnútra kvalita. Metropolis je vo finálnej rovinke, odhaľuje definitívnu podobu

Metropolis je jedným z najvýraznejších projektov v downtowne, teda v novom centre Bratislavy. Nie je to však jeho výškou – v tomto smere je nižší ako mnohé okolité projekty. Dané to je jeho tvarom v podobe veľkého písmena M. Jeho developer, spoločnosť Mint Investments, však chce dokázať, že výnimočný bude aj štandardom a kvalitou. 

Vnútri veľkého M

Projekty v bratislavskom downtowne sa líšia od seba tvarom, architektúrou alebo výškou, niečo ale majú spoločné: sú mohutné. Niekedy to je vidno pri pohľade zblízka, inokedy aj zďaleka, pri iných na to treba špecifický uhol alebo možno šikovného fotografa. V prípade Metropolisu ale nič z toho netreba. Jeho netypické tvarové riešenie síce odkazuje na názov, núka sa ale aj iné slovo – majestátny. 

Rozhodne to platí pri pohľade zozadu, teda od budúceho parku, ktorý bude umiestnený južne od projektu. Keďže sa práce blížia k záveru, pozorovateľ vidí takmer definitívnu podobu Metropolisu. 

„V tejto chvíli sa dokončujú mokré procesy v posledných bytoch, realizujú sa práce na obkladoch, dlažbách, omietkach, maľbách a osadzovanie koncových elementov elektroinštalácií a meranie a regulácia technologických systémov, ktoré sa budú starať o komfort v budove,“ vymenúva aktuálne realizované zásahy Marek Moucha z Mint Investments. 

Zvonka prakticky zostávajú na práci len sadové úpravy. Stavebník očakáva, že realizácia parku začne už v priebehu júna, keďže v priestore, kde bude umiestnená, treba dokončiť hydroizoláciu a následne začať navážať zeminu. Taktiež sa dokončuje gabiónové oplotenie budúcich predzáhradok bytov, ktoré budú priamo susediť s parkom. 

To hlavné sa tak dnes odohráva v interiéri. Developer sebavedomo predstavuje jednotlivé priestory, počnúc dvojpodlažnou podzemnou garážou. 

„Pre niekoho je to detail, ale priamo v susedstve parkovacích miest sú k dispozícii pivničné kobky. Oslovilo to najmä klientov, ktorí majú bicykle alebo kočíky,“ predstavuje garáže zástupca developera. To najzaujímavejšie sa však skrýva opodiaľ. 

Metropolis sa má totiž vymedzovať technickou vyspelosťou. To si vyžaduje množstvo moderných technológií, ktorých časť je ukrytá práve v podzemnej garáži. Investor ukazuje novú odovzdávaciu stanicu tepla, dieselagregát a ďalšie zariadenia, inak neviditeľné. Všetko má byť podriadené komfortu obyvateľov bytov. 

Na rozdiel od niektorých blízkych projektov tu napríklad nebude centrálna regulácia chladenia a vzduchotechniky. Namiesto toho si každý obyvateľ môže chladiť a vetrať byty kedykoľvek podľa vlastného uváženia, a to aj cez vzdialený prístup vďaka aplikácii v mobilnom telefóne. Má ísť pritom o energeticky šetrný režim, pričom projekt dosahuje štandard A0.

„Každý byt je vybavený vlastnou rekuperačnou VZT jednotkou, ktorá pomôže ušetriť v lete aj zime významné množstvo energie,“ pripomína Moucha. „Autonómna rekuperácia si monitoruje kvalitu vzduchu v interiéri, systém sa spúšťa automaticky, filtruje 94% vzduchu, vďaka čomu zachytáva množstvo peľov a nečistôt. Ide tak o zdravé bývanie.“

Vyspelejšie technologické riešenie avizuje aj v prípade parkovania elektromobilov. 

„Pripravujeme projekt spoločne so ZSE, ktoré je našim susedom,“ vysvetľuje investor. „Detaily ešte neprezradíme, malo by však ísť o omnoho kvalitnejšiu formu nabíjania ako v prípade iných developmentov.“

Z pohľadu Bottovej je pred dokončením obchodná pasáž. „Budeme tu mať 16 obchodných prevádzok, ktoré predávame. Klientov si vyberáme tak, aby tu boli služby pre vlastnú potrebu obyvateľov,“ pripomína M. Moucha. „Je tu už dohodnutá cukráreň a bistro, kaderníctvo a beauty salón. Sme v komunikácii s advokátskymi kanceláriami,  potravinami a ďalšími záujemcami, ktorí si uvedomujú potenciál lokality.“ 

Pasáž je výnimočná tým, že je dvojpodlažná a krytá, vzniká tak akési podlubie. Podľa developera sa dvojpodlažnosť prevádzok neukazuje ako problém. Podlubie bude od ulice oddelené zelenou úpravou, peším priechodom zároveň budú prepojené s vyššie zmieňovaným parkom. 

Veľké očakávania má investor aj od budúcej recepcie jednotlivých veží – každá veža bude mať svoju, aktívnu 24/7. Priestor bude obložený veľkoformátovým kamenným obkladom, v susedstve vysokokapacitných výťahov (dva pre každú vežu) budú inštalované zrkadlá, čo priestor presvetlí a opticky zväčší. Chodby budú dláždené, omietnuté a dotvorené dizajnovým LED osvetlením v medzibytových chodbách. 

To kľúčové sa však odohráva v bytoch. Podľa developera vznikne v Metropolise najlepšie bývanie v downtowne – a možno aj v celej Bratislave. 

Veľkorysé terasy a predzáhradky

Developer predviedol niekoľko bytov, ktoré sú dnes tesne pred uvedením do stavu pred odovzdaním. Stále chýbajú podlahy a na viacerých miestach obloženie v kúpeľni. Rozhodne sa však dá preskúmať dispozícia, výhľady alebo časť detailov. V tomto smere treba potvrdiť, že Mint Investments o vysokej úrovni neklamal. 

Dokazuje to aj prvý navštívený byt – trojizbový, ktorý má o niekoľko metrov štvorcových navyše oproti bežným trojizbovým bytov v developerskej ponuke (v tomto prípade 75 metrov štvorcových v rámci interiéru). V praxi sa to prejavilo na lepšom preriešení priestoru, vytvorení miesta pre veľký šatník v rodičovskej spálni (resp. až šatníkovej miestnosti), príp. technickej miestnosti pre práčku či sušičku. Dvojizbový zas mal samostatnú toaletu, čo je vítaný bonus, ktorý ani nežiada stavebná norma. 

Trh na Metropolis reaguje priaznivo. „Máme vypredaných viac ako 70 %  jednotiek,“ konkretizuje Marek Moucha. To je s ohľadom na celkový počet bytov – 292 – a obdobie, v ktorom sa predávali, solídne číslo. „Klienti si môžu byt priamo obhliadnuť na stavenisku, na čo reagujú veľmi pozitívne.“ V príprave sú aj vzorové byty. 

Pôjde o dvojizbovú a trojizbovú rezidenciu, prezentujúcu štandard projektu. Patria k nemu hliníkové okná, exteriérové hliníkové žalúzie (na všetky strany budov), stropné chladenie a kúrenie, drevené parkety a veľkoformátový obklad v kúpeľni až po strop. Na diaľku cez aplikáciu bude možné ovládať viaceré prvky vrátane kúrenia, chladenia, vzduchotechnických rekuperačných jednotiek a žalúzií. Taktiež si možno nastaviť časové plány na zmieňované systémy a tým ešte zvýšiť už tak veľmi vysokú energetickú úspornosť prevádzky bytov. Balkóny nie sú také veľké, umožňujú však umiestnenie menšieho sedenia a malého stolíku. 

Toto ale rozhodne neplatí o „čerešničkách“ v rámci celého projektu. Tými sú terasové byty, začínajúce na trinástom podlaží (zo 16, resp. 18). Spoločné majú veľkorysé dispozície (napokon, nachádzajú sa tu štvorizbové i päťizbové byty, z toho jeden mezonetový) s privátnymi kúpeľňami či šatníkovými miestnosťami v rodičovskej spálni, rovnako ako skutočne rozľahlé terasy. Tie by mali poskytovať dostatok súkromia vďaka umiestneniu dostatočne vysokej zelene v črepníkoch pred terasou.

Spomenúť treba prirodzene aj výhľady. Všetky terasové byty umožňujú dobré pohľady na downtown i okolie. S postupujúcou výstavbou by sa to nemalo dramaticky zmeniť. 

Špecifické budú byty na najnižších podlažiach s predzáhradkami. Aj v tomto prípade boli ponúkané priestorovo veľkorysejšie rezidencie, z toho jedna až so 136 metrami štvorcovými interiéru. Exteriér je podobne rozľahlý, čo umožní vytvorenie pocitu rodinného domu v jadre nového centra metropoly. Súkromie umožní zmieňovaný gabiónový plot, plánuje sa aj dobudovanie pergol. 

Pri bližšom pohľade sa zdá, že štandard vyhotovenia detailov – výmaľby, položenia obkladu v kúpeľniach a ďalších – je vysoký. Všetko tak nasvedčuje, že v Metropolise vzniká skutočne mimoriadne kvalitné bývanie. Podľa developera si tu veľa ľudí vyberá svoje vlastné byty, nepôjde teda v takej miere o investičné nákupy. Niektorí kupujúci dokonca spájajú rezidencie, v prípade najexkluzívnejších zas došlo k určitým dispozičným zmenám v spolupráci s prestížnymi architektmi. 

Metropolis sa nestratí

Projekt tak smeruje k úplnému dokončeniu. Kolaudačný proces sa má začať v polovici augusta, odovzdávanie je v ideálnom prípade plánované na prelom októbra a novembra. Investor je presvedčený, že tieto termíny stíha. 

„Robíme všetko preto, aby sme to stihli. V priemere sa na stavbe pohybuje 120-130 ľudí denne,“ konštatuje Mucha. 

V tomto momente nie je dôvod pochybovať, že by sa to nemalo stihnúť. Na stavenisku je skutočne rušno a viaceré časti projektu už majú definitívnu podobu. Verejnosť už môže nejakú dobu vnímať architektúru od kancelárie City Work Architects vďaka odhaleným fasádam oboch veží, ktoré zaujali obložením s imitáciou travertínu. 

Onedlho sa obraz Metropolisu ďalej zlepší po vybudovaní parku. Developer sľubuje, že nepôjde o klasickú zeleň, tvorenú anglickým trávnikom a pár malými stromami, ale o zaujímavo riešený priestor s vlastnými zákutiami, umením a ihriskom. 

Podľa Mint Investments sa tak z tejto realizácie stane etalón luxusu v novom centre Bratislavy. Ide o odvážne tvrdenie, dá sa však súhlasiť, že sa Metropolis napriek ďalšiemu očakávanému rozvoju nestratí. Veľké M možno prekryjú iné budovy, vo výsledku bude ale výrazný svojim dôrazom na kvalitu a prevedenie. 

Nové centrum Bratislavy sa tým obohatí. Najnovší projekt prinesie stále chýbajúcu rezidenčnú funkciu, novú vybavenosť, pomerne vhodne riešený kontakt s ulicou aj novú zeleň. Dobre by mal koexistovať so svojimi susedmi, najmä komplexom EHQ od Immocapu. Bude tak platnou súčasťou downtownu. 

Extravagancia v tvare sa tak neprejavila v gýčovosti interiéru. Z tohto pohľadu ide o premyslený projekt so svojimi kvalitami. Metropolis je nevšedným, no významným prírastkom vo formujúcom sa príťažlivom prostredí tejto časti slovenskej metropoly.